Zoeken

5 Beginnersfouten om te voorkomen als videograaf

Als self-taught videograaf weet ik als geen ander tegen welke problemen je kan aanlopen wanneer je net begint met filmen. Ik ben zelf guilty aan alle onderstaande fouten en ik deel deze graag met jou zodat jij hiervan kan leren.


1. Filmen in de automatische stand

Ik ben z'n persoon die nooit de gebruiksaanwijzing leest wanneer ik iets aanschaf. Daarom gebruikte ik bij mijn allereerste camera altijd de automatische stand. Lekker makkelijk toch?

Helaas beperkt dit wel flink je creativiteit. De automatische stand van je camera weet namelijk nooit precies wat jij wil. Als je de manuele stand leert kennen heb jij de controle. Je kan bijvoorbeeld zelf je diafragma bepalen, wat kan zorgen voor die mooie wazige achtergrond en je kan dat korrelige beeld voorkomen, omdat je camera je ISO-Waarde in de automatisch stand vaak extreem hoog opschroeft.


Tip: Leer jou camera kennen en schiet in de manuele stand. Wil jij leren hoe jouw camera instellingen werken volg dan mijn module https://www.fabulis.nl/online-videotraining

2. Het verhaal mist

Als je net begint met het maken van video’s wil je er natuurlijk voor zorgen dat de beelden er fantastisch goed uitzien. Maar omdat je zo gefocust bent op het schieten van (technisch) goede beelden, schiet het verhaal er een beetje in. Waardoor deze niet duidelijk naar voren komt. Als ik mijn eerste video’s terugkijk, zie ik dat hierbij de kern steeds niet echt naar voren komt. Ik was zo bezig met nadenken over de juiste belichting en framing dat ik het belangrijkste element vergat; de storytelling.


Tip: Houdt de boodschap die je wil vertellen goed in je achterhoofd. Maak een goed doordacht script of schrijf de kernboodschap op een briefje en houdt deze bijdehand terwijl je aan het opnemen bent. Check tussendoor of je de boodschap hebt of dat je nog wat meer moet filmen.

3. Slechte audio

Er is niets zo irritant als het kijken/luisteren naar een video met slechte audio. Slechte audio achteraf fixen in de edit is bijna niet te doen. Gebruik daarom altijd een microfoon. Toen ik net begon had ik nog niet het geld om een dure microfoon aan te schaffen. Maar dit is natuurlijk geen excuus. Voor een lage prijs kan je al een fatsoenlijke microfoon huren.

Tip: Huur een microfoon bij bijvoorbeeld https://budgetcam.nl/categorie/accessoires/geluid/microfoons


4. Verkeerde framing

Er in de edit achterkomen dat iemand zijn hoofd er net niet helemaal opstaat...guilty!

Dat ziet er natuurlijk niet zo professioneel uit. Let altijd op de uiteinden van je beeld en zorg ervoor dat lichaamsdelen niet op rare manieren gecropt worden.


5. Muziek is even belangrijk als het beeld

Kies niet zomaar de eerste de beste muziek die je tegenkomt. Muziek zet de sfeer van de video en is daarom ook essentieel voor je verhaal. Toen ik net begon koos ik altijd voor random songs die me op dat moment wel aan stonden. Tegenwoordig ben ik vaak een paar uur bezig met het vinden van de juiste song en ik kan je vertellen, dat is het echt waard!


Tip: Ik gebruik https://www.epidemicsound.com voor mijn muziek. Je kan hierbij filteren op ritme, snelheid, genre etc. zodat jij makkelijk passende muziek kan vinden voor jouw video.


Wil jij je videoskills verder verbeteren? Meld je dan aan voor de 1e module van mijn online training! Hier ga ik jou stap voor stap helpen om je camera-instellingen onder de knie te krijgen. Meer informatie? Kijk op https://www.fabulis.nl/online-videotraining;

of stuur even een mailtje naar info@fabulis.nl

10 keer bekeken

Contact

Lisa van Ganzewinkel

Eindhoven

+316 25460 615​

info@fabulis.nl

  • Black Facebook Icon
  • Black Instagram Icon
  • Black YouTube Icon